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Governance & Professionalism Policy 
Strategy & Competition 
Financial Conduct Authority 
25 The North Colonnade 
Canary Wharf 
London  
E14 5HS 
 
By email: cp17-25@fca.org.uk         
 
Date 03 November 2017 
 
Dear Sirs 
 
Re: BVCA response to CP17/25 - Individual Accountability: Extending the Senior Managers & 
Certification Regime to all FCA firms 
 
We are writing on behalf of the British Private Equity and Venture Capital Association (“BVCA”), 
which is the industry body and public policy advocate for the private equity and venture capital 
industry in the UK.  With a membership of over 600 firms, the BVCA represents the vast majority of 
UK based private equity and venture capital firms, as well as their professional advisers.  Our 
members have invested over £27 billion in nearly 3,900 UK-based companies over the last five 
years. Companies backed by private equity and venture capital in the UK employ around 385,000 
people and 84% of UK investments in 2015 were directed at small and medium-sized businesses. 
 
The BVCA welcomes the opportunity to respond to the FCA’s consultation on extending the Senior 
Managers & Certification Regime (“SM&CR”) to all financial services firms. In general, the BVCA 
supports the FCA’s proportionate approach to applying the SM&CR to the wider population of the 
financial services industry. However, we do have some real and specific concerns, which we have 
raised below. 
 
Our responses to the FCA’s questions 
 
We have limited our response to those issues that specifically affect private equity and venture 
capital firms. Given this, we have responded to the below selected questions only. 
 
Q1. Does the proposed list of Senior Managers in the core regime cover the appropriate roles, i.e. 
the most senior decision makers within a firm? 
 
We welcome the FCA’s clarity in CP17/25 that a person acting as a partner must also meet the FSMA 
definition of a person performing a “Senior Management Function” (section 59ZA(2) in order to be 
treated as performing SMF27. In our view, this clarity is important to ensure that SMF27 is applied 
in a manner that accurately reflects the governance of BVCA member firms. 
 
Q7: Do you agree with the functions we have proposed making Certification Functions? If not, 
please explain why. 
 

mailto:cp17-25@fca.org.uk


 

2 
 

We have no comments on most of the proposed Certification Functions. However, in relation to the 
material risk taker Certification Function (which will cover a large number of BVCA members), we 
note that some BVCA members are not subject to the existing FCA remuneration codes and would 
have individuals captured by the "risk taker" definition for the first time under the proposed regime. 
We believe the FCA should firstly clarify that the "risk taker" definition should be limited to firms 
subject to SYSC 19A – 19E and for those firms should track the relevant definition of "risk taker" 
applied in relevant sectoral definition of remuneration code staff. In particular, the FCA should 
avoid cross-applying the CRR RTS definition of "material risk taker" to firms which are not subject 
to CRR. We also note the FCA’s approach to applying SMF27 to only those individuals meeting the 
definition of performing a “Senior Management Function”, as discussed above.  
 
We believe the FCA should take a similar approach to the material risk taker Certification Function 
and clarify that the role does not include individuals who in practice are not actually taking material 
risks on behalf of the firm, despite being remunerated at a level which might otherwise cause them 
to be deemed to fall within that definition. In other words, the material risk definition for the 
purposes of the Certification Regime should only capture a firm’s remuneration code staff if those 
staff members actually take material risks (and who are not otherwise caught by the SM&CR). For 
example, it would be disproportionate for front-office executives within private equity firms who 
are not otherwise performing a role that would cause them to be treated as performing a 
Certification Function to be deemed to undertake such a role solely as a result of the quantum of 
their remuneration.  
 
Q9: Do you think the identity of people performing Certification Functions should be made public 
by firms? If so, which Certification Functions should be made public? 
 
We do not necessarily consider that a publically accessible register of individuals performing 
Certification Functions is necessary. However, in the absence of such a register, at a minimum, we 
do consider that it would be useful for firms to be required to state which Certification Functions 
are being performed and the effective dates for such roles, when providing regulatory references 
to other firms.  
 
Q10: Do you agree with our proposed territorial limitation for the Certification Regime? If not, 
please explain why. 
 
The fact that the FCA proposes to exclude material risk takers from the territorial limitation could 
pose challenges for BVCA member firms with a large international presence. In line with our 
response to Q7 above, we believe the FCA should only exclude those material risk takers from the 
territorial limitation who are actually taking risks on behalf of the UK firm. In addition, the FCA 
appears to be going beyond the current territorial application of the approved person’s regime to 
CF30s by applying the Certification Regime in this way to individuals who do not deal with UK 
clients.  
 
Q12: Do you agree with our proposed approach to rules and guidance on the fit and proper test? 
If not, please explain why. 
 
We would welcome confirmation from the FCA that firms can apply the test proportionately, having 
regard to the nature, scale and complexity of their business and the nature of an individual’s role 
and responsibilities.  
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Q19: Do you agree with our proposed frequency of Conduct Rules notifications? If not, please 
explain why. 
 
For notifications regarding Senior Managers, we believe that within ten business days from the firm 
becoming aware of the matter would be preferable to seven business days, as this would give firms 
additional flexibility and be consistent with well-established market practice in terms of 
timeframes.   
 
Q21: Do you agree with our proposed approach to moving firms between core and enhanced? If 
not, please explain why. 
 
We welcome the FCA’s recognition that this could be an issue and the provision of a mechanism to 
allow firms to move between categories.  
 
We would be very keen to discuss the contents of this letter with you and look forward to hearing 
from you in order to establish whether a meeting of this sort is possible. 
 

Yours faithfully, 

 

 

 
Tim Lewis 
 
Chair, BVCA Regulatory Committee 


