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Roy Bartholomew  
Financial Conduct Authority 
12 Endeavour Square 
London E20 1JN 
By email: cp18-40@fca.org.uk  
 
8 March 2019 
 
Dear Mr Bartholomew 
 
Re: BVCA response to FCA CP18/40 – Consultation on proposed amendment of COBS 21.3 
permitted links rules 
 
We are writing on behalf of the British Private Equity and Venture Capital Association (“BVCA”), 
which is the industry body and public policy advocate for the private equity and venture capital 
industry in the UK.  With a membership of over 750 firms, the BVCA represents the vast majority of 
all UK-based firms, as well as their professional advisers and investors. Over the past five years 
(2013-2017), BVCA members have invested over £32bn into nearly 2,500 companies based in the 
UK. Our members currently back around 3,380 companies, employing close to 1.4 million people 
on a full-time equivalent basis (“FTEs”) across the world. Of these, around 692,000 FTEs are 
employed in the UK. Of the UK companies invested in during 2017, around 83% were SMEs. 
 
The BVCA is delighted to have the opportunity to respond to the FCA’s Consultation Paper on 
proposed amendment of COBS 21.3 permitted links rules (CP18/40).  The BVCA has also submitted 
a response to the FCA’s Discussion Paper on Patient Capital and Authorised Funds (DP18/10).  The 
BVCA welcomes the FCA’s proposed amendments. However, as noted in our responses to the 
questions below and in our response to DP18/10, we consider that more significant changes, for 
example the introduction of a new authorised fund vehicle, are required to permit retail investors 
to participate in the economic benefits associated with exposure to patient capital, including 
venture capital and private equity. 
 
Q1: Do you agree with our proposal to allow investment in immovable structures or installations 
as above? If not, how could we change it? 
 
We consider that the FCA’s proposal to allow investment in immovable assets, which allows for 
unit-linked funds to invest in such assets, is a positive step in increasing the ability of retail investors 
to take advantage of the benefits that exposure to private assets can provide.  
 
Q2: Do you agree with our proposal to remove, for firms that meet the conditions as above, the 
current 10% limit on the proportion of fund assets that may be held in land and property, relying 
instead on the overall limit on illiquid investments? If not, what percentage limit would you 
suggest is appropriate?  
 
The removal of the 10% limit is a welcome simplification, as we believe setting limits at the asset 
class level makes it unnecessarily difficult for fund providers to produce appropriately diversified 
portfolios to meet their investors’ needs.  
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We understand that the limitation to 50% of the gross assets of the linked fund applies at the level 
of the notional fund maintained by the life insurance company, from which investments are made 
in underlying assets. We think it would be helpful for the Handbook to include guidance clarifying 
this point. The guidance would be particularly helpful for non-insurance companies who may wish 
to engage with life insurance companies in the context of linked funds. If firms read the restriction 
of 50% as applying at the level of a UCITS fund or AIF into which the life insurance company invests, 
this could lead to a practical limitation on the ability of retail investors to invest in illiquid asset 
classes, because many of those funds are 100% invested in the relevant asset class.    
 
Q3: Do you agree with our proposals only to allow additional investments if the conditions in 
paragraph 3.17 are satisfied? 
 
The BVCA supports the case for investor protections, and we also consider the language in the 
proposed COBS 21.3.1B about rights being exercised “within a reasonable timeframe” to be helpful 
to an extent. In particular, we welcome the recognition that the investment timeframe for illiquid 
investments could be compatible with the investment needs of pension investors.    
 
Q4: Do you agree with our proposal to relax the requirement for unlisted securities to be 
‘realisable in the short term’ and to replace this with a liquidity test at the level of the investment 
fund, as set out above? If not, how could we change it, if at all? Do you think either of the 
alternative asset-level restrictions would work better?  
 
We welcome the proposal to relax the ‘realisable in the short term’ requirement and support this 
being replaced by a liquidity test at the fund level. We agree that it would not be advisable to 
introduce an asset level restriction as this could have the effect of restricting or preventing 
investment in illiquid securities.  
 
Q5: Do you agree with our proposal to remove, for firms meeting the investor protection 
conditions, the current 20% on holdings of assets through QIS/UCIS and instead rely on the overall 
limit of 50%? If not, how could we change it?  
 
We welcome the proposal to remove the 20% limit because it should make it easier for retail 
investors to access patient capital investments. However, please note also our response to Q2, 
concerning how any such limits must apply in order to be effective.  
 
Q6: Do you agree with our proposal to set an amalgamated overall threshold limit for firms 
meeting the conditions as above? If not, what could we change? Do you agree with the 
percentage level proposed, or if not, what should it be and why? 
 
We consider that the drafting of the provisions relating to the qualifying conditions of underlying 
funds could be clarified and we would welcome the opportunity to discuss this with you. We are 
concerned about the inclusion within the new definition of permitted scheme interest at (b)(v) of 
“a qualified investor scheme or its EEA equivalent or any unregulated collective investor scheme 
that invests only in permitted links and publishes its prices regularly...”.  If this is intended to mean 
that an insurance company may invest in underlying patient capital funds provided that: (i) the 
insurance company satisfies the overall limit of 50% on illiquid assets; and (ii) the funds themselves 
only invest in permitted links and publish prices regularly, we believe this may limit access to patient 
capital and / or limit the investment activities / strategies of such underlying funds. Underlying 
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private equity funds invest up to 100% of their capital in private securities; they are closed ended 
and illiquid and do not publish prices regularly. 
 
Q7: Do you agree that the obligation on firms to provide adequate risk warnings about liquidity 
and investment risk would contribute to better understanding of those risks by investors in unit-
linked funds? 
 
As noted above, we do not consider that liquidity should be selected above other risks as meaning 
a particular investment is “risky”. However, we note the importance of investor protection and 
consider that the liquidity risks should be explained to potential investors because of the inherent 
illiquidity of patient capital investments.   
 
Q8: Do you agree with our proposal to require provider firms to ensure that any unit-linked 
investment does not interfere with retail investors’ rights to switch funds, take benefits or to 
withdraw of transfer funds? And our proposal that links to the new categories of investment are 
only offered/taken up in suitable and appropriate investment contexts? If not, how would you 
change it?  
 
We understand the FCA’s focus on retail investors’ retention of their current rights to switch funds.  
However, we consider that this should be balanced against the FCA’s intention to encourage greater 
investment in patient capital, where assets are generally more illiquid.  Getting the balance wrong 
could incentivise product providers to include a suboptimal amount of patient capital investments 
within their funds as they would fear being unable to facilitate a retail investor’s right to switch 
funds without damaging the overall returns of the fund.  Inevitably, this would hinder the ability of 
the industry to achieve the stated policy aim of increasing patient capital investments.  We would 
encourage the FCA to take a more flexible approach towards this issue.  With respect to suitability 
and appropriateness assessments, such assessments should be the responsibility of the product 
provider, distributor or adviser.  We consider that putting in place increased protections, which we 
do not believe are strictly necessary, will act as an impediment to the ability of investors to take 
advantage of the benefits of investing in patient capital. 
 
 
We would be happy to discuss the contents of this letter with you; please contact Tom Taylor 
(ttaylor@bvca.co.uk). 
 

Yours faithfully, 

 

 
 
Tim Lewis 
Chair, BVCA Regulatory Committee 
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