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5 September 2016 
 
Dear Deepu, 
 
Re: CP 16/17 (Quarterly Consultation No. 13 July 2016) 
 
We are disappointed with the FCA's proposed changes to the transparency reporting 
requirements under the AIFMD outlined in Chapter 10 of CP 16/17. 

Both proposals impose additional costs on managers.  Both proposals go beyond the minimum 
requirements of AIFMD.  It is not clear to us in either case that the additional costs will be justified 
by the benefits to the FCA arising from the additional data. 

If, despite these concerns, the FCA proceeds with these proposals, we support the decision to 
limit the additional reporting obligations to those AIFMs which are required to report on a 
quarterly basis.  However, the proposed amendments to FUND set out in Appendix 10 of CP 16/17 
should be clarified, as detailed below. 

Q 10.1 Do you have any comments on our proposal for certain full-scope UK AIFMs to report on 
their non-EEA AIFs where those AIFs are not marketed in the EEA 

We note that the FCA is proposing to require full-scope UK AIFMs to report Article 24(2) AIFMD 
information for each non-EEA AIF that they manage where reporting on the non-EEA AIF is 
required on a quarterly basis, even where the non-EEA AIF is not marketed in the EEA.  This is 
despite ESMA's statement in its ESMA Opinion of 1 October 2013 (the "ESMA Opinion") that 
"AIFMs are not required to report information under Article 24(2) of the AIFMD for non-EU AIFs 
that are not marketed in the Union."  Whilst this additional requirement may carry a marginal 
cost for UK managers of overseas funds, it may make them less cost-competitive compared to 
other EEA managers of overseas funds.  It is not clear from CP 16/17 why the FCA's information 
requirements should extend to those overseas funds managed by UK managers which do not 
comprise UK assets and do not trade on UK markets. 

In our view, the FCA should not introduce the proposed rule FUND 3.4.6C R.  Nonetheless, if the 
FCA does introduce FUND 3.4.6C R, the current draft of the rule risks causing firms confusion.  The 
draft text of FUND 3.4.6C R at Appendix 10 of CP16/17 does not make clear whether the 



 

 

additional reporting requirement applies to AIFMs which report on a quarterly basis under article 
110(3)(b) of the Level 2 regulation, or those which report under article 110(3)(c) of the Level 2 
regulation, or both.  Paragraph 10.2 of CP16/17 suggests that the FCA is particularly concerned 
about information gaps in relation to master AIFs with "large trading footprints in specific market 
segments" which "also have significant leverage relationships with other market counterparties".  
Although this explanation is brief, we understand that the FCA wants additional information in 
respect of AIFs that are not marketed in the EEA that have sufficient assets under management 
such that they could pose a systemic risk and threaten the financial stability of UK markets.  It is 
not clear why the FCA is concerned that those non-EEA funds which are not marketed in the UK 
and do not hold UK assets or trade on UK markets could pose such a threat.  We recommend that 
if retained, the draft of FUND 3.4.6C R should be amended such that it only applies in relation to 
those non-EEA AIFs that are not marketed in the EEA whose assets under management, including 
any assets acquired through the use of leverage, in total exceed EUR 500 million, such that, if that 
AIF was marketed in the EEA its AIFM would be obliged to report on a quarterly basis under article 
110(3)(c) of the AIFMD level 2 regulation.  We have set out the draft text of FUND 3.4.6C R below 
and have inserted wording (underlined) to clarify the draft: 

"3.4.6C R 

In addition to the information in FUND 3.4.2R, an AIFM must regularly report to the FCA 
the information in FUND 3.4.3R for each non-EEA AIF it manages that is not marketed in 
the EEA if the AIFM iswould be subject to quarterly reporting under article 110(3)(c) of 
the AIFMD level 2 regulation (see SUP 16.18.4EU) for that AIF were it to be marketed in 
the EEA. 

[Note: article 24(5) of AIFMD]" 

Q 10.2 Do you have any comments on our proposal for an above threshold non-EEA AIFM to 
report on its master AIFs not marketed in the UK, if the relevant feeder is marketed in the UK 

The FCA is proposing new guidance in FUND 10.5 on national private placement that will state 
that above threshold non-EEA AIFMs should report Article 24(1), Article 24(2), and (if substantially 
leveraged), Article 24(4) AIFMD information to the FCA for master AIFs that are (i) not marketed 
in the UK, (ii) have feeder AIFs which are marketed in the UK under Article 42 AIFMD, and (iii) 
have feeder AIFs which are managed by an AIFM that is subject to quarterly reporting under 
Article 110 of the AIFMD level 2 regulation for those feeder AIFs. 

FUND 10.5 provides FCA guidance to interpret the primary obligations on AIFMs set out in the 
Alternative Investment Fund Managers Regulations 2013.  Regulation 59(3) sets out the 
obligations on non-EEA AIFMs to report information required by the provisions of Articles 22 to 24 
of AIFMD "in so far as such provisions are relevant to the AIFM [being the non-EEA AIFM 
marketing the AIF] and the AIF [being the AIF being marketed in the EEA]".  Regulation 59(3) does 



 

 

not place any obligations on non-EEA AIFMs to report in respect of the master AIF.  The master 
and its feeder are two separate AIFs.  Regulation 59 only refers to one AIF throughout, which is 
the AIF that is being marketed under Article 42 of the Directive.  Given that FUND 10.5 simply 
offers guidance as to the FCA's interpretation of existing legislation, the FCA's 'reinterpretation' of 
Regulation 59(3) raises questions as to whether or not non-EEA AIFMs have been complying with 
the law to date.  Further, given that Article 24(2) reporting obligations may serve as a disincentive 
for non-EEA managers to market funds into the UK, it is possible that non-EEA managers will be 
less likely to market in the UK if marketing a feeder AIF in the UK might expose the master fund to 
European reporting obligations.  The FCA should add commentary to the policy statement that 
follows CP16/17 to make clear that the FCA does not consider that its new guidance at FUND 
10.5.11B G will affect any regulatory filings made before the new guidance comes into force.  The 
consequences of the FCA's change of position are potentially serious for those non-EEA managers 
which have already established EEA feeders and which might be caught by this 'reinterpretation' 
of Regulation 59(3).  Not only might these managers not have established EEA feeders had they 
known that they would be required to carry out EEA reporting for the master fund, but these 
managers may become reluctant to market their funds in the UK going forwards if this change in 
regulatory approach creates uncertainty as to the future reporting obligations that such 
marketing might entail for their funds globally. 

We also note that the FCA is proposing to gold-plate the ESMA Opinion by requiring master AIFs 
managed by another legal entity in the same fund management group as the manager of the 
feeder AIFs be subject to this additional reporting, rather than just master AIFs and feeder AIFs 
that have the same AIFM.  This is despite the fact that the ESMA Opinion specifically states that 
ESMA "does not consider it useful for NCAs to require this information to be provided if the non-
EU master AIFs and the feeder AIFs … do not have the same AIFM."  The FCA has not explained 
why it disagrees with ESMA on this point. 

Finally, we repeat our observations in the final paragraph of our response to Q 10.1 above, that it 
is not clear which AIFMs are caught by this new reporting obligation as the draft text of FUND 
10.5.11B G set out in Appendix 10 does not specify whether the 'reinterpreted' reporting 
obligation applies to AIFMs which report on a quarterly basis under article 110(3)(b) of the Level 2 
regulation, or those which report under article 110(3)(c) of the Level 2 regulation, or both.  For 
the reasons we set out above, we consider that the FCA is concerned with large master AIFs and 
that the draft text of FUND 10.5.11B G should be amended by inserting the wording indicated by 
underlining below: 

"10.5.11B G 

An above-threshold non-EEA AIFM should report on a quarterly basis to the FCA the 
information in FUND 3.4.2R, FUND 3.4.3R and (if applicable) FUND 3.4.5R for each AIF 
that is not marketed in the UK if: 



 

 

a) that AIF is a master AIF managed by the AIFM or an AIFM in the same group; 

b) the AIFM markets the feeder AIF of that master AIF in the UK; and 

c) the AIFM  is subject to quarterly reporting under article 110(3)(c) of the AIFMD 
level 2 regulation (see SUP 16.18.4EU) for the feeder AIF." 

Concerns with FCA's cost benefit analysis 

The FCA has noted at paragraph 10.35 of CP 16/17 that the benefits of the proposed changes are 
difficult to quantify.  CP 16/17 fails to provide examples of the systemic risks posed by the 
activities of the AIFMs affected by these proposals and how these are connected to the Article 
24(2) information.  It is important for the FCA to clearly address the utility of the Article 24(2) 
information given the challenges firms have in reporting under Article 24(2).  The FCA should not 
gold-plate its rules when it has not justified why the common information recommended at the 
European level is insufficient to allow it to secure its statutory objectives. 

If you have any queries arising from these comments, please contact Tim Lewis 
(tim.lewis@traverssmith.com) in the first instance. 

Yours faithfully, 

 

 

Sheenagh Egan 

Chair - BVCA Regulatory Committee 


